‘Ik wil dat elk kind leert fietsen'

Aya Achahboon is 17 jaar oud en de jongste fietsambassadeur van Den Haag. Als Junior Fietsburgemeester zet ze zich in om kinderen en jongeren enthousiast te maken om te gaan fietsen.

“Wist je dat slechts 17 procent van de basisschoolkinderen met de fiets naar school komt? Ik hoop dat dat elke basisschool in Den Haag fietslessen integreert in het schoolcurriculum, zodat er meer kinderen leren fietsen.

Fietsambassadeur Aya Achahboun – YouTube<">

We weten al dat door programma’s als de Wheelie Weken kinderen het fietsen echt veel leuker vinden. Als elk kind leert fietsen, en het ook echt leuk vindt om te doen, dan heb ik mijn doel bereikt.

Fietsen in groep 8

Zelf kwam ik ook pas in groep 8 in aanraking met fietsen. De juf had bedacht dat we op de fiets naar het klassenuitje gingen. Zo kwam ik erachter dat ik het fietsen heel erg leuk vond. Zij dacht trouwens altijd al dat ik een publieke functie zou krijgen en vond het leuk om te horen dat ik door daar geïnspireerd ben om fietsambassadeur te worden.

Nu fiets ik dagelijks ongeveer 40 minuten naar school. Ik merk grappig genoeg dat ik daardoor vaak helemaal energiek thuiskom. We horen allemaal 30 minuten per dag te bewegen en als je naar school fietst, lukt dat makkelijk!

Fietsburgemeester

Als Junior Fietsburgemeester was ik in de zomer van 2022 betrokken bij de Wheelie Weken, een initiatief waardoor kinderen fietsskills leren. Ook nam ik samen met fietsburgemeester  Remco de Rijk verschillende video’s op om het fietsen te stimuleren. We zamelden geld in voor Alphe d’Huez. En er komt nog veel meer gaafs aan!