'Ik wil heel Den Haag aan het fietsen krijgen'

Fietsambassadeur Aicha El Kadiri is ‘zowat op de fiets geboren’. Al is dat niet vanzelfsprekend vanuit haar achtergrond en cultuur. Daarom wil ze als fietsambassadeur mensen uit alle culturen, en vooral vrouwen, op de fiets krijgen.

“Ik houd niet bij hoeveel kilometer ik per week fiets, maar ik laad iedere avond mijn accu op. En zo’n batterij gaat gemiddeld twee à drie dagen mee. Ik ben zowat op de fiets geboren.

Fietsen geeft vrijheid

Mensen zeggen tegen me: ‘Ik wil dat ook’, of ‘Hoe doe je dat en waar haal je de energie vandaan’? Het heeft niets met energie te maken, maar met wil. Als je iets wilt, is er zeker een weg. Mijn missie is heel Den Haag op de fiets krijgen. En vooral vrouwen, uit alle culturen. Fietsen geeft zoveel vrijheid.

 

Als je niet veel bestedingsruimte hebt, is fietsen de ideale oplossing. Een van mijn leerlingen wil leren fietsen, omdat zij het fijn vindt om ergens naartoe te gaan, zonder dat zij iedere keer met de tram heen en weer moet. De tram is uiteindelijk duurder.

Geen hoekje overslaan

Je ziet steeds meer mensen op de fiets. Juist ook mensen voor wie fietsen niet vanzelfsprekend is. Omdat ze niet kunnen fietsen, het niet kennen of geen fiets hebben. Daar wil ik verandering in brengen. Daarom geef ik fietslessen voor volwassenen in het Zuiderpark. Dit jaar zijn er al zeven cursisten geslaagd voor hun verkeersexamen. Zij hebben een fietscertificaat en een fiets gekregen. Als ze een diploma krijgen, reageren ze erg enthousiast. We hebben een dame die nu overal naartoe fietst. Ze slaat geen hoekje over. Ze heeft bijna alles gehad, van Scheveningen tot Kijkduin. Dat is heel mooi om te zien.


Fietsbruggetjes

Het verkeer in Den Haag vind ik best gevaarlijk. Mensen houden niet genoeg rekening met de fietser. Ze sjezen over de weg. We zouden fietsbruggetjes moeten aanleggen op bepaalde plekken in Den Haag. Zo hoeft de fietser niet op drukke plekken met het verkeer in aanraking te komen.”