13 nieuwe fietsroutes

Ga er lekker met de fiets op uit deze zomer. Deze 13 fietsroutes voeren je langs de mooiste plekken in de regio Den Haag-Rotterdam. Fiets langs water, landgoederen, ontdek architectuur en innovatie en stop onderweg om streekproducten te proeven.

De routes zijn gebaseerd op het fietsknooppuntennetwerk. Ze bestaan uit verschillende rondes die met elkaar zijn verbonden. Je kunt dan ook bij elke locatie op de route starten en zelf kiezen hoe ver je wilt fietsen.

Het gebied strekt zich uit van Wassenaar tot Nissewaard en van Krimpen a/d IJssel tot Voorne aan Zee. De routes zijn ontwikkeld door de 21 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, samen met de Krimpenerwaard en Hoeksche Waard. Ze laten je graag de bekende en minder bekende mooie plaatsen van de regio te ontdekken. De routes hebben verschillende thema’s, zoals water, architectuur en innovatie, streekproducten en historie.

Architectuur- en innovatie routes

Fiets langs bijzondere gebouwen op aantrekkelijke plekken en aanschouw moderne en innovatieve architectuur. Kies je startpunt bij het adres van je keuze en fiets de etappe die erbij hoort. Knoop etappes aan elkaar voor een langere fietstocht of plan een weekend en fiets de hele route. Niet de bekendste, maar juist minder bekende gebouwen en hun verhalen kom je tijdens deze reis tegen. Echte parels die het ontdekken waard zijn. Op plekken waar je ze niet verwacht of die niet direct als eerste in je opkomen. Ontdek bijvoorbeeld Stadskwartier Palenstein; de woon- en winkelwijk die de architectuurprijs 2022 won. Of De Boekenberg; de grootste boekenkast van Nederland. 

Landgoederen routes

Of bezoek landgoederen met villa’s, buitenplaatsen en monumentaal groen. Ontdek de rijke historie van het erfgoed dat herinnert aan de invloedrijke positie die Holland economisch en bestuurlijk al eeuwenlang inneemt. Om te kunnen genieten van rust en frisse lucht, lieten welvarende stedelingen buiten de stadspoorten zogenoemde ‘speeltuinen’ of ‘lusthoven’ aanleggen. Zo’n bezit gaf prestige en was vooral weggelegd voor welgestelde stedelingen. Vrijwel alle buitenplaatsen zijn gebouwd in de 17de en 18de eeuw. Een van de buitenplaatsen is Hofwijck in Voorburg, dat in opdracht van diplomaat, geleerde, dichter en componist Constantijn Huygens werd gebouwd. Ook een mooie fietstocht waard: Landgoed Ockenburgh, dat 350 jaar geleden gebouwd werd in opdracht van dichter Jacob Westerbaen. 

fietsroutes

Water routes

Meer een water-mens? Er zijn ook routes langs plassen, polders, havens, rivierwater en natuurlijk de zee. Je fietst langs natuurgebieden met bijzondere flora en fauna, heerlijke strandjes om even te pauzeren, havens met gezellige terrasjes en leuke pontjes om naar de overkant te komen. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen om bij de watervogels in de polder stil te staan. Of gebruik je verrekijker om een zeehond te spotten: Bij Ter Heijde zijn de duinen smal en daarom is een kunstmatig schiereiland van 128 hectare opgespoten, ‘de Zandmotor’. Dit biedt extra bescherming tegen de zeespiegelstijging én extra ruimte voor dieren en planten. Er worden regelmatig zeehonden gespot.

Streekproducten routes

Proef de streek met de fietsroutes langs adressen met de lekkerste streekproducten. Je komt onderweg langs boerderijen, winkels, boomgaarden en moestuinen. Overal verkopen producenten met trots en liefde hun ambachtelijke producten. Het aanbod is veelzijdig en afwisselend en wordt ingegeven door de seizoenen. Neem zelf een kijkje in de keuken, stal of tuin en ervaar hoe je eten wordt gemaakt en waar het vandaan komt. En natuurlijk is er volop de gelegenheid om even plaats te nemen op een terras en de lokale lekkernijen gelijk te proeven. Dat maakt het fietsen van deze route nog leuker!

Historische routes

Fiets langs prachtige plekken en steden over wegen die al in 1800 in opdracht van Napoleon zijn aangelegd. Tijdens de Franse Tijd heeft Napoleon Bonaparte de zogenaamde ‘Route Imperiales’ aangelegd, de eerste Rijkswegen van Nederland. Deze wegen bestaan nog steeds en je kunt hier over fietsen, wandelen en autorijden. De omgeving rond Den Haag kent veel historie en erfgoed in authentieke Hollandse dorpen en steden met veel monumentale gebouwen waar de tijd van weleer nog steeds zichtbaar is en te bezoeken zijn. Na de inval van de Fransen in 1795 veranderde de Republiek der Verenigde Nederlanden in de Bataafse Republiek en zijn er naast het wegennet ook een aantal regels en wetten ingevoerd, ook wel de ‘Code Napoleon’. Tijdens deze route ontdek je echte parels die het uitzoeken waard zijn, kom je meer te weten over onze eigen geschiedenis en wat Napoleon heeft veranderd. 

Ga naar de routes

Op de website Fietsen in de regio staan alle fietsroutekaarten met de verschillende etappes en locaties. Je vindt er ook een printversie per kaart en er wordt duidelijk uitgelegd hoe het werkt. En hoe lang je per route ongeveer onderweg bent. Ook zijn op de routekaarten OV-stations (trein en metro) en Toeristische Overstappunten (TOP’s) afgebeeld. Dit zijn handige startpunten als je met de auto komt en verder wilt fietsen.