Van Den Haag naar Marokko op de fiets

In mei fietst Hagenaar Ali al Hadaui helemaal naar Marokko. Ruim 3.000 kilometer. Dit doet hij om zijn rouwproces voor zijn overleden broer vorm te geven. Ook haalt hij geld op voor de Hersenstichting.

Vorig jaar in april overleed Ali’s broer Wally. “Hij kampte met schizofrenie en deed een mislukte poging tot zelfdoding. Hier hield hij een dwarslaesie aan over en hij kwam in een rolstoel terecht. Ook had hij een katheder. Uiteindelijk overleed hij aan blaaskanker.”

Het geld is voor de hersenstichting, omdat Ali hoopt dat er meer onderzoek komt naar schizofrenie. De teller van zijn crowdfunding staat nu al op 3350 euro.

100 kilometer per dag

Ali’s motto is: “Alles is op fietsafstand als je de tijd hebt.” Op 1 mei vertrekt hij en streven is om 100 kilometer per dag te fietsen en om de 3 dagen een dag rust te nemen. In totaal is hij 37 dagen onderweg.

Trainen doet hij niet echt. “Maar ik ben wel fit van mezelf. Qua fietsen ben ik echt een mooi weer-fietser. In de zomer maak ik lange tochten, meerdere dagen achter elkaar.”

“Ik voel dat ik deze tocht nu wil doen voor mijn broertje. Ik fiets alleen. Mijn vrouw, kinderen en vrienden steunen mij vanuit Nederland.” Ook richtte hij een Instagram account op voor iedereen die hem wil volgen. “Mijn vrienden verklaren me voor gek, maar snappen wel dat dit voor mij werkt.”

Fietsen als ritueel

“Ik fietste ook eens naar de Duitse grens, omdat ik wilde stoppen met roken. Daar rookte ik mijn laatste sigaret en toen fietste ik terug en heb ik nooit meer gerookt. Zo werd het fietsen voor mij een ritueel.”

“Ik merkte dat het verlies van mijn broer mij niet in de koude kleren ging zitten. Ik kreeg een paniekaanval en voelde dat ik iets wilde doen om het verlies te verwerken. Er is geen handleiding voor rouw, iedereen doet dat anders. Fietsen is mijn manier om hem los te laten.”