Anne Eva is overal sneller met de fiets

Goedkoper, gezonder, groener en vaak net zo snel. De Fietswissel laat mensen zien die in Den Haag wonen of werken en met de fiets gaan in plaats van met de auto, trein, tram of bus. Zij ontdekten wat dit oplevert. Als ambulant gezinsbegeleider heeft Anne Eva (36) afspraken kriskras door Den Haag. Met de auto of het ov? Ze wordt al moe van het idee. Sinds ze haar nieuwe baan heeft, gaat ze op de fiets.

“Eerst zet ik de kinderen op school af. Dan fiets ik naar kantoor of naar een huisbezoek. Op werkdagen heb ik afspraken door heel Den Haag. Ik ben gezinsbegeleider, dus ik verleen ambulante hulp aan gezinnen die ik bezoek. Soms heb ik eerst een afspraak in de Schilderswijk en daarna in Loosduinen, dan fiets ik dwars door de stad.

winst

Nieuwe baan

Vier jaar geleden veranderde ik van baan. Eerst werkte ik in Rotterdam en ging ik meestal met de trein en soms met de auto. Ik wist meteen dat ik alles op de fiets wilde gaan doen toen ik in Den Haag ging werken. Met het ov kost alles veel meer tijd en dan kan ik de afspraken minder strak achter elkaar plannen. Bovendien moet ik er niet aan denken om steeds weer met de auto de stad door te moeten en een plekje voor de auto te vinden. De fiets levert echt tijdswinst op! Bovendien is het een prettige manier om tussen de gezinnen door even mijn hoofd leeg te maken.

Mindset

Als het kan, pak ik eigenlijk altijd de fiets. Van mijn eerste salaris kocht ik een fiets. Inmiddels is die helemaal op en ben ik begonnen aan mijn tweede fiets: een gazelle citybike met kinderzitjes. Het is een leefstijl waar ik baat bij heb. Naast mijn gewone sportactiviteiten, beweeg ik twee uur per dag extra. Ik heb veel verschillende vrienden. Sommigen vinden het normaal wat ik doe en fietsen zelf ook alles. Anderen zeggen: ‘Wow, fiets jij zoveel kilometers op een dag?’

Ik denk dat ik deze mindset van mijn vader heb meegekregen. Ik ben opgegroeid met de fiets als belangrijkste vervoersmiddel. Mijn basisschool was een half uur fietsen. Als we ergens heen gingen, zei mijn vader altijd: ‘We pakken de fiets!’ Volgens mij vindt hij het leuk dat ik dit van hem heb overgenomen. Hij gaat ook nog steeds altijd op de fiets overal naartoe.

Nu is het mijn beurt om het fietsen weer over te dragen aan mijn kinderen. Daarom ben ik blij dat de gemeente er veel aan doet om de stad veiliger te maken voor fietsers. Zo is er nu een nieuw fietspad bij de kruising tussen de Laan van Meerdervoort en de Valkenboslaan. Het is er gelijk een stuk veiliger. Daar kan ik nu met een gerust hart fietsen met mijn kinderen.”

fietsdokter