Fiets & Laat je zien: Michiel (53)

Michiel (53) fietst naar afspraken in de stad, naar het park, naar zijn werk én hij fietst op vakantie. Hij maakt zich druk over CO2-uitstoot. In plaats van een boze post te maken, laat hij zien hoe het ook kan met zijn eigen vegetarische kookboek en als mede-organisator van de Haagse Fietslichtjesparade.

“Ik fiets eigenlijk elke dag. Meestal van het Regentessekwartier naar Station Hollands Spoor, maar als het mooi weer is, fiets ik ook weleens helemaal door naar mijn werk in Rotterdam. Boodschappen doe ik op de fiets. Als ik afspreek in de stad ga ik op de fiets. Het is heel simpel. Ik heb dan ook geen rijbewijs. Zelfs op vakantie ga ik met de fiets, dan hoef ik me ook niet druk te maken over de uitstoot die ik met vliegen veroorzaak. Ik fíets gewoon naar Frankrijk of Berlijn.

Ga gewoon iets doen

Vanaf mijn 18e ben ik vegetariër. Dat is voor mij ook een manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. Een paar jaar geleden was ik op fietsvakantie in Frankrijk en onderweg zag ik hoeveel land er in beslag werd genomen om maïs te telen voor veevoer en hoeveel water daarvoor nodig was. Ik dacht toen: ik kan nu een heel boze post op Facebook schrijven hoe krom dit is, maar ik kan het ook omdraaien. Laat ik een Facebookpagina beginnen waarop ik uitleg hoe je makkelijk hele smakelijke vegetarische gerechten klaarmaakt.

Uiteindelijk publiceerde ik een kookboek met vegetarische recepten: Smakelijke druppels op een gloeiende plaat. Ik maak hele lekkere dingen en zeg dan dat er geen vlees of vis in zit. Dan zet ik een voorbeeld neer. Met deze barbecuebakfiets, die ik kon lenen van het Haagse bedrijf ZOEM.bike, zet ik mensen meteen aan het denken over deze onderwerpen.

Fietslichtjesparade

De Fietslichtjesparade is voor mij nog zo’n voorbeeld van laten zien hoe het ook kan, daarom ben ik lid van de organisatie. Het is fijn, knus en gezellig. We brengen diverse mensen samen die van fietsen houden. Met de deelnemers worden we altijd snel een groep waarin iedereen zich krachtig voelt. Op de fiets heb je makkelijk contact. En tegelijk laten we zien dat fietsen leuk is en dat Den Haag zich daar goed voor leent. Ook is het een goede reminder dat de wintertijd eraan komt en dat goede (duurzame!) fietsverlichting belangrijk is.

Fietsen als signaal

Ik stimuleer mensen om na te denken wat je zelf kunt doen. Je dringt de CO2-uitstoot terug door vegetarisch of veganistisch te eten, door alles zoveel mogelijk op de fiets te doen en niet te vliegen.

De fiets is voor mij het symbool voor de beweging om veel lokaler te gaan denken. Je kunt er niet eens ver mee en toch ben je heel beweeglijk. En je bent zelf de motor. Voor mijn gevoel geef je met fietsen een signaal: het kan ook anders! En dat vieren we met de Haagse Fietslichtjesparade op 2 november. Fiets en laat je zien!”

Fiets jij ook mee?