Fiets & Laat je zien: Rodney (42)

Rodney (42) rijdt veel op zijn cruiser door Den Haag. Hij doet mee aan de fietslichtjesparade om zijn bijzondere fiets te laten zien, want zijn fiets is zijn stijl en zijn leven.

“Als ik aan kom rijden, kijken mensen op. Alsof er een Harley voorbij komt, maar dan zonder ronkende motor. Met het hoge stuur en dikke banden lijkt mijn fiets inderdaad op een motor, maar mijn cruiser is een stuk unieker. Lowriders, worden deze fietsen ook wel genoemd, of beach cruisers.

Welke stad leent zich nu beter voor zo’n fiets dan Den Haag? ’s Avonds na mijn werk rijd ik graag door de stad, naar het strand. Lekker cruisen over de boulevard. De mensen kijken altijd naar mijn fiets, daar word ik vrolijk van. Ik heb ‘m zelf gemaakt en sleutel er regelmatig aan om ‘m nog mooier te maken. Dit is het gewoon voor mij. Echt helemaal mijn stijl.

‘Pimpen’

Een cruiser kun je helemaal ‘pimpen’ zoals je dat zelf wilt. De spaken, het zadel, de handvatten, de wielen, velgen; je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het costumizen. Dat heb ik bij deze fiets dan ook gedaan. Ik heb ‘m zelf verbouwd. Ooit, als 19-jarige zag ik een Lowrider hangen aan het plafond van een tattoo shop. Ik vond het meteen heel vet en kon ‘m overnemen. Daar is het fietsavontuur begonnen. Ik transformeerde deze fiets in een piratenfiets en daarmee werd ik bekend in Den Haag. Daarna knapte ik nog vele andere lowriders op, ik heb er zeker 30 gehad.

Hot Rod Snelservice

Ik fietste regelmatig in tochten met 30-40 cruisers van de Grote Markt naar Wassenaar. De een nog mooier dan de ander. Het zijn allemaal passievolle mensen die van hun hobby houden. Soms is er hulp nodig en dan helpen we elkaar met sleutelen.

Het fietsen werd op een gegeven moment ook mijn werk: met mijn bedrijf Hot Rod Snelservice kwam ik aan huis, of waar het pechgeval ook was, om fietsen te repareren. Ook organiseerde ik regelmatig fietstours in Den Haag, onder andere samen met René Bom, de voormalig nachtburgemeester van Den Haag.

Nu ik kinderen heb en alleenstaand bent, werk ik als schilder en is fietsen weer mijn uit de hand gelopen hobby. De passie is ook overgeslagen naar mijn kinderen van 9 en 11. Zij hebben ook zelf samengestelde cruisers. We fietsen regelmatig van ons huis in Houtwijk door de stad naar Scheveningen.

Fietslichtjesparade

We vinden het alle drie leuk om zoveel bekijks te hebben. Daarom is de fietslichtjesparade ook zo leuk, daar zijn we elk jaar bij met onze fietsen helemaal verlicht. Dit past bij mijn stijl. Lekker los, onbevangen. Ik voel me als een koning op mijn fiets.”

Fiets jij net als Rodney mee met de Haagse Fietslichtjesparade op donderdag 2 november?