Fiets verlicht door de donkere maanden

In deze tijd fiets je ’s ochtends én ’s avonds weer in het donker van en naar je werk. Met goede fietsverlichting blijf je veilig fietsen. In dit artikel tips voor goede en duurzame fietsverlichting.

Uit onderzoek blijkt dat fietsers in Den Haag en de andere drie grote steden van Nederland minder vaak hun licht aan hebben dan in andere steden. Dat terwijl in Den Haag veel wegen gedeeld worden door fietsers en automobilisten.

Fiets zichtbaar

Fietsverlichting is niet alleen voor jezelf zodat je de weg goed kan zien, maar juist ook bedoeld zodat automobilisten jou goed kunnen zien om ongelukken te voorkomen. Hoewel iedereen wel weet dat verlichting belangrijk is, zijn de belangrijkste redenen om zonder licht te fietsen: het vergeten van losse lampjes, de batterijen die leeg zijn, kapotte verlichting en gestolen verlichting.

Goede fietsverlichting

Wat is goede fietsverlichting? Voor een witte lamp en achter een rode lamp, zodat het duidelijk is welke kant je op gaat. Het is nodig dat je in elk geval gezien wordt, maar ook handig als je een licht hebt dat jou ook zicht geeft. De bungelende wegwerplampjes bieden vooral zichtbaarheid, waar de vaste koplampen jou ook zicht geven. Deze bestaan ook met een kliksysteem, zodat je het risico op diefstal wegneemt.

Wat het beste is, kun je zelf het beste bepalen aan de hand van je fietsgedrag. Als je vooral door de verlichte stad fietst, is het het belangrijkst om gezien te worden. Fiets je van en naar Den Haag, dan is het goed om een schijnwerper te hebben, zodat je ook op donkere wegen genoeg ziet.

Wegwerp versus duurzaam

“Bespaar jezelf de ergernis van goedkope lampjes”, staat er bij de test van de Fietserbond. Inmiddels zijn er goede alternatieven, zoals de losse fietslichten op zonne-energie of fietsverlichting met oplaadbare accu’s die erg lang mee gaan.

Ook is de technologie van ledlampen verbeterd, zodat fietsverlichting steeds goedkoper wordt en de accu’s langer mee gaan. Lampen met goede reviews vind je hier.  Een uitgebreid dossier over fietsverlichting is te vinden op de website van de Fietsersbond.