Fietsmaatjes gezocht

Fietsmaatjes komt naar Den Haag. Dankzij dit initiatief kunnen mensen die ouder en minder mobiel zijn toch nog genieten van een fietstochtje. Op 29 augustus is er een informatieavond voor mogelijke mede-initiatiefnemers die willen helpen om Fietsmaatjes ook in onze stad op te zetten.

Omdat ze het zo jammer vond dat Fietsmaatjes nog niet bestond in Den Haag, besloot Sacha Winkel zelf het initiatief te nemen. Ze zoekt mede-initiatiefnemers om een bestuur te vormen en vrijwilligers die het leuk vinden om met ouderen te gaan fietsen.

“Omdat ik zie hoeveel het voor mijn vader betekent om weer lekker op pad te gaan, ben ik dit initiatief gestart voor ouderen uit Den Haag. Mijn vader kon meedoen in Voorschoten, omdat hij daar in de buurt woont. Elke week haalt een vaste vrijwilliger hem op. Voor hem betekent het ook veel, omdat hij door Parkinson arbeidsongeschikt is. Fietsen kan het nog wel. Ze fietsen al jaren wekelijks samen op de fietsmaatjesfiets en hebben een mooie band ontwikkeld.”

Duofiets

“Fietsmaatjes” is een landelijk initiatief dat iedereen die niet meer zelfstandig kan fietsen in staat stelt om samen met een vrijwillig fietsmaatje op een elektrisch ondersteunde duofiets op pad te gaan.

“De wind door de haren. Je favoriete route van vroeger fietsen. Door de trapondersteuning kan dit naar eigen vermogen. Onderweg gezellig contact met je fietsmaatje die naast je zit. Wij vinden dat Fietsmaatjes in onze mooie stad achter de duinen niet mag ontbreken”, aldus Sacha. “En daarom zijn wij op zoek naar versterking om dit ook in Den Haag mogelijk te maken.”

Team vormen en informatiebijeenkomst

Met een team van minimaal zes mensen wil Sacha Fietsmaatjes Den Haag in de steigers zetten. “De te verdelen rollen in deze fase zijn onder meer: voorzitter, secretaris, penningmeester, inkoop duofietsen, PR/website beheerder, vrijwilligersbeleid.” Als Fietsmaatjes Den Haag van start gaat, gaat het team vervolgens op zoek naar fietsvrijwilligers, fietsbeheerders en coördinatoren die Fietsmaatjes koppelen.

De oprichters hoeven niet zelf het wiel uit te vinden, want het initiatief bestaat al op verschillende plekken in Nederland. Er is een starterspakket van Fietsmaatjes.nl, de oprichters krijgen trainingen en ze kunnen gebruik maken van bestaande kennis en materialen.

Op 29 augustus om 19:00 uur is er een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats in StadsOase Spinozahof aan de Repelaerstraat 61. Iedereen die het leuk vindt om meer over Fietsmaatjes te horen of eventueel als mede-initiatiefnemer of (fiets)vrijwilliger een steentje bij te dragen, is welkom.

Aanmelden kan via fietsmaatjesdenhaag@gmail.com. Meer informatie over dit initiatief is te vinden op de website van Fietsmaatjes.