Fietstellers in de stad

Heb jij deze tellers al gespot? In Den Haag hangen 9 tellers die het aantal fietsers tellen, maar ook hun snelheid en richting meten. Hiermee krijgt de gemeente inzicht in het fietsgebruik en kunnen ze de knelpunten en routes voor fietsers verbeteren.

“De timing van verkeerslichten werd bijvoorbeeld op verschillende plekken aangepast, omdat bleek dat fietsers er lang stonden te wachten. Door meer te meten kan de gemeente ook zorgen voor extra fietsenstallingen op plekken waar veel mensen met de fiets naartoe gaan”, vertelt Rinse Gorter, beleidsadviseur Mobiliteit bij de gemeente Den Haag.

“Met de data van deze en andere systemen spoort de gemeente knelpunten in het fietsnetwerk op, zodat er onderbouwde keuzes voor verkeersmaatregelen in de stad gemaakt kunnen worden”.

Fietsdata

De tellers zijn onderdeel van FIETSLAB 070, een project van de gemeente Den Haag dat zich richt op het inwinnen, ontsluiten, visualiseren en verbeteren van bestaande en nieuwe fietsdata. Het plan is om de komende tijd nog een paar fietstellers in de stad te hangen. Daarnaast wordt ook bij verkeerslichten al informatie over fietsers verzameld.

“Op basis van de informatie die beschikbaar komt, krijgen we beter inzicht in het fietsgebruik”, vertelt Gorter. “Dit helpt om de faciliteiten voor de Haagse fietser te verbeteren, maatregelen te evalueren en bij het maken van onderbouwde keuzes voor maatregelen om het fietsgebruik in de stad verder te stimuleren.”