Fietszwerm in Den Haag

Elke maand een grote zwerm fietsers door de stad. Vanaf donderdag 7 september gaat het gebeuren. Een massa die laat zien dat fietsen leuk, gezond, duurzaam en belangrijk is. Fiets je mee?

De Fietszwerm is een initiatief van fietsburgemeester Remco de Rijk. “Omdat het leuk is, een lekker stukje fietsen. Het is niets en het is alles. In elk geval geven we op een positieve aandacht aan het fietsen door onze door onze stad.”

De zwerm start om 18.00 uur op de Grote Markt en gaat via het centrum een stukje door Benoordenhout en terug via de Theresiastraat. De eerste keer duurt de route een half uur tot drie kwartier. Hij benadrukt dat iedereen op elke soort fiets mee kan fietsen. En je kunt aan- en afhaken wanneer je maar wilt. Je kunt fietsen met je eigen beweegredenen: “De een fietst voor duurzaamheid, de ander is tegen de auto, anderen hebben een politiek idee. Voor mij is het idee het zichtbaar maken van de fietsers in Den Haag.”

Voor veiligheid

“De fietsinfrastructuur in Den Haag is in vergelijking met andere landen goed. Ook ons gemeentelijk beleid doet pogingen om langzaam verkeer in onze drukke stad voorrang te geven. Maar er is ook nog zoveel te doen. Den Haag is de gevaarlijkste fietsstad van Nederland. Per 1000 inwoners gebeuren hier de meeste ongevallen. Daarom moeten we de fiets -en langzaam verkeer- onder de aandacht blijven brengen. En dat doen we dus zo.”

Critical mass

Het idee van de Fietszwerm bouwt voort op Critical Mass. Dit zijn groepen fietsers overal ter wereld in grote fietszwermen door steden fietsen maar nog niet in Nederland. Den Haag is dan de eerste stad. “Wat er die avond gebeurt is geheel te wijten aan individuen. Je kunt aanhaken en weer weggaan. Geen leider, geen hiërarchie. Sommige mensen zijn meer betrokken en zorgen bijvoorbeeld voor goede routes en flyers, of nemen social media over. Het kan allemaal. Het belangrijkst is dat we laten zien dat fietsen leuk is en een goede sfeer creëren in de stad.”

Meer informatie en alle data vind je op de website van de Haagse Fietszwerm.

fietszwerm