Filmpremière Together We Cycle

Nederland is een echt fietsland. En dat zijn we niet zomaar. De film ‘Together We Cycle’ laat zien hoe de tweewieler de ruimte kreeg. Op 13 oktober ging deze bijzondere film van regisseurs Gertjan Hulster en Arne Gielen bij gemeente Den Haag online in première, begeleid door een levendige discussie over de toekomst van de fiets.


In 1977 kreeg De Mient in Den Haag één van de eerste rode fietspaden van ons land.

Keuze voor de fiets
Wij Nederlanders denken dat fietsen in onze genen zit. Dat we altijd al hebben gefietst. Maar dat is niet het geval. In de jaren ’70 won de auto terrein. Ons land stond toen, net als veel andere landen, voor de keuze om steden geheel in te richten op dit vervoermiddel. Tegen de verwachting in bleven we echter fietsen. Daarmee werd de basis gelegd voor ons fietsland.

Bekijk de paneldiscussie


Op dinsdag 13 oktober ging ‘Together We Cycle’ online in première in Studio B van gemeente Den Haag. De gemeente heeft de film samen met andere overheden en organisaties mogelijk gemaakt. In de studio praatten verschillende gasten vooraf en na de film over het Nederlandse fietsbeleid, fietsstad den Haag, de rol van de fiets internationaal en de toekomst van de fiets. Presentator: Monique Verhoef (MoVe). Gasten: regisseurs Gertjan Hulster en Arne Gielen (Nieuw en Verbeterd), Robert van Asten (wethouder mobiliteit gemeente Den Haag), Mariëtte van Empel (directeur duurzame mobiliteit, ministerie van I en W), Ruth Oldenziel (professor of technology, TU Eindhoven en auteur Cycling Cities), Mark Wagenbuur (blogger bycicledutch.nl) en Stein van Oosteren (woordvoerder Collectif Vélo île-de-France). Kijk hieronder de paneldiscussie terug.

Trailer Together We Cycle
‘Together We Cycle’ gaat in op de beleidsgeschiedenis van de fiets en de ontwikkeling van de acceptatie in Nederland. Dit aan de hand van prachtige historische beelden én opnames die het afgelopen jaar zijn gemaakt op diverse plekken in Nederland. De film is het vervolg op de succesvolle film ‘Why We Cycle’. Nieuwsgierig naar de film?
Bekijk de trailer.

Wie de hele film wil zien, kan contact opnemen met regisseurs Gertjan Hulster en Arne Gielen via info@nieuwenverbeterd.nl Meer informatie op www.togetherwecycle.eu