‘Iedereen kan leren fietsen’

David van Wilgenburg is buurtsportcoach en geeft fietslessen in de Rivierenbuurt. “Soms is de drempel om te beginnen met fietsen hoog, maar als je het eenmaal aan het leren bent valt het heel erg mee.”

“Tot nu toe kan iedereen die elke week komt uiteindelijk fietsen”, vertelt David. “Vaak hebben mensen het lang uitgesteld om te beginnen met de lessen. Ze denken dat ze het toch niet kunnen, denken dat ze meteen de weg op moeten. Dat is niet zo hoor”, stelt hij meteen gerust.

Beginnen bij de basis

In 10 lessen leert David mensen fietsen. Het begint met de basis. Balans vinden, je voet op de grond zetten, weten hoe je moet trappen. Daarna komen de verkeersregels. “Je hoeft echt niet meteen het verkeer in. Pas als je je veilig voelt op de fiets en de regels kent, gaan we voorzichtig de weg op.”

“Veel mensen zijn bang om in Nederland in het verkeer te fietsen”, vertelt David. “Zeker in een stad als Den Haag.” In veel landen zijn de verkeersregels anders. “Mensen moeten bijvoorbeeld lachen dat je hier stoplichten hebt met symbooltjes van voetgangers en fietsers. Dat is typisch Nederlands, alles is hier tot in de puntjes geregeld.”

Thuis voelen

Momenteel geeft David naast de buurtbewoners van de Rivierenbuurt, ook fietslessen aan een groep Oekraïense vluchtelingen die graag willen leren fietsen. “Zij zagen dat Nederland echt een fietsland is en wilden het leren, omdat het hen ook veel vrijheid op zou leveren. Vanuit het vluchtelingencentrum kwamen toen zoveel mensen dat we er een hele groep mee hebben gevuld. Het zijn mensen tussen de 24 en 65 jaar en ze komen allemaal elke week, ook al moeten ze er een half uur voor reizen. Mooi dat we deze lessen aan ze kunnen geven. Ik hoop dat ze zich er sneller thuis door voelen in Nederland.”

Voor iedereen

Helaas komt David in zijn werk als buurtsportcoach nog veel mensen tegen die niet kunnen fietsen. Zonde, vindt hij dat. “Met de fiets kun je jezelf makkelijk verplaatsen, het kost niks en is nog gezond ook. Het is zo jammer dat mensen van tevoren al denken dat ze het niet kunnen. Terwijl de ervaring leert: iedereen kan het!”

Als voorbeeld noemt hij de moeder die hij vaak zag in het buurthuis. “Ze was erg aan de wijk gebonden. Zij durfde eerst ook niet te fietsen, maar ik heb haar overtuigd. Nu zie ik haar steeds langsfietsen op haar fiets met haar kind in het zitje voorop.”

Leer ook fietsen

In september begint David weer met een nieuwe groep bij buurthuis O3 in de Zaanstraat in Den Haag. Er zijn daar fietsen waar de deelnemers het op kunnen leren. De kosten zijn €20 voor 10 lessen. Vragen stellen en opgeven kan bij David van Wilgenburg via mail david.vanwilgenburg@bewegenwerkt.nl of via de telefoon of WhatsApp: 0611129126