‘Ik breng mijn kinderen elke dag met de fiets naar school’

Fatima Maarouf (38) woont met haar man en drie kinderen in Wateringse Veld. Als het even kan, dan brengt ze de kinderen met de fiets naar school om daarna een moment voor zichzelf te pakken met een fietstocht. “Vanaf hier fiets ik zo naar de mooiste natuurgebieden.”

“Ik breng mijn kinderen bijna elke dag met de fiets naar school. De oudste is 8 en kan op haar eigen fiets. De kleine van 2 gaat voorin het zitje en de kleuter van 4 achterop. Dat gaat prima. De school is maar een paar minuten fietsen vanaf ons huis.

Op school ben ik één van de weinige vrouwen met een hoofddoek die op de fiets naar school komt. De meeste ouders die hun kinderen met de fiets naar school brengen zijn van Nederlandse afkomst. Een vrouw met hoofddoek valt op.

Kansen
Als de kinderen op school zitten, dan pak ik mijn kans en fiets ik zo de natuur in. Er zijn zulke goede en veilige fietspaden die naar mooie plekken leiden. Ik fiets bijvoorbeeld richting Delft of Den Hoorn. Je komt bijna geen auto’s tegen. Dat is het voordeel van wonen aan de rand van Den Haag in Wateringse Veld.

Ook na school ga ik vaak met de kinderen ergens heen. Naar het winkelcentrum of de speeltuin. Het verst dat ik ooit heb gefietst met ze is naar Avonturia de Vogelkelder. Het is soms nog best spannend met de oudste en haar concentratie. Ze zit ook op speciaal onderwijs en durft nog niet op de grote weg. Maar we zetten door, zodat ook zij leert te fietsen.

Mijn man was gewend om alles met de auto te doen, maar nu heeft hij ook een fiets. Ik ben zo blij dat we nu met het hele gezin op pad kunnen.

Leren fietsen
Zelf heb ik ook leren fietsen van mijn ouders. Dat is best knap, want mijn moeder is er zelf niet mee opgegroeid. Ze leerde fietsen in Nederland, toen ze rond de 35 jaar was. Ik weet het nog goed dat ze het moest leren en dat ik haar voor het eerst zag fietsen. Dat was een bijzonder moment in ons gezin.

Ik zou willen dat iedereen, ook allochtone vrouwen, de kans krijgt om het te leren. Ik denk toch dat er bij vrouwen met een hoofddoek soms nog een bepaalde schaamte is om te fietsen, omdat sommigen het nog moeten leren en de lange kleding dan een extra belemmering is. Ook ik draag lange kleding, maar dan wel gecombineerd met een broek waarmee ik kan fietsen.

Fietsen is echt goed voor lichaam en geest. Ik voel me gelukkig als ik op de fiets zit. Ik train mijn conditie. Het heeft alleen maar voordelen.