Maëlle Jammet (11) is Fietsheld van Den Haag 2021

Haagse basisschoolkinderen hebben dit weekend in het net weer geopende Museon keihard gewerkt in de finale om fietsen in de regio Den Haag fijner en veiliger te maken voor kinderen. Maëlle Jammet (11) werd uitgeroepen tot fietsheld vanwege haar idee voor een anti-stresslicht.

Maëlle Jammet (11 jaar, de Franse school) ging er met de buit vandoor: een splinternieuwe fiets. Daar was ze heel blij mee: “In Frankrijk fietste ik niet zo vaak, maar sinds we drie jaar geleden in Den Haag kwamen wonen, doe ik dat veel meer. In het begin was ik heel gestresst over de auto’s die vlak langs je komen rijden, nu is dat minder, maar nog steeds kan ik wel schrikken van zo’n auto. Terwijl ik het wél leuk vind om te fietsen. Naar surfles, bijvoorbeeld. Daarom heb ik een lampje op je stuur bedacht, dat je aan kunt zetten als je je niet veilig voelt. Automobilisten weten dan dat ze je meer ruimte moeten geven.”

Een tevreden Fietsburgemeester Marcel Kleizen: “Kinderen zijn de Haagse cultuurdragers van een prettige, leefbare en veilige stad in de toekomst. Die toekomst begint vandaag. Daarom ben ik heel blij met wat ik vandaag gezien heb, en ik hoop ook dat het bijdraagt aan nog meer fietsende kinderen in de stad.”

Wethouder Robert van Asten (Verkeer & Vervoer) gaf bij de uitreiking aan onder de indruk te zijn van alle ideeën. Van Asten: “Het is heel goed om kinderen op deze manier te betrekken bij het nadenken over verkeersveiligheid: ze komen met heel creatieve en belangrijke ideeën die volwassenen vaak over het hoofd zien. We nemen de plannen en vooral ook de redenen die ze hebben om aan deze oplossingen te werken graag mee naar het gemeentehuis, zodat we daarmee aan de slag kunnen.”

Fietsburgemeester Kleizen is steevast van plan het idee van Maëlle voor te leggen aan de fietsindustrie. “Gister nog, een fataal ongeluk in Leiden waarbij een meisje niet goed gezien is door een automobilist en een buschauffeur. Het is heel belangrijk dat kinderen goed zichtbaar zijn op straat en dat ze zich fijn en veilig voelen op de fiets.”

Fietsheldenraad 2021-2022

Met de andere kinderen die meededen aan de finale samen vormt Maëlle Den Haag’s ‘Fietsheldenraad 2021/2022’. “We hebben vandaag al gepraat hierover en zoveel goeie plannen gehoord. Iedereen is de afgelopen twee weken heel erg bezig geweest met de fiets in de stad. Ik vind het leuk om samen met andere kinderen goede dingen te bedenken, het idee van een kinderoversteekplek, een veilige trambaan, het opvallende gele fietspad: die vond ik echt leuk. Daarom hebben we afgesproken dat we binnenkort een keer op het kantoor van de wethouder willen werken aan een echt project.”

Maud de Vries van BYCS, de organisatie achter Fietshelden: “Kinderen zijn onze ogen en oren als het gaat om fietsplezier en -gemak in hun dagelijkse wereld tussen huis, school, vrienden en sport. Met hun ideeën en samen met de Fietsburgemeester vertegenwoordigen zij alle fietsende Hagenaars richting stadsbestuur, onderwijs, bedrijfsleven, de politiek, de media en het grotere publiek, en dat is heel belangrijk.”

Foto: Anke Teunissen, Hollandse Hoogte