Meer jongeren op de fiets

Fietsen is snel, fijn en gezond. Daarom moeten er meer jongeren gaan fietsen. Wethouder Robert van Asten (mobiliteit) en Leo Bekker (regiomanager bij de ANWB) gaven woensdag 28 oktober het goede voorbeeld. Samen met leerlingen van het Johan de Witt stapten ze op de fiets.


Foto: Valerie Kuypers

Biking2Skool: veilig leren fietsen
Niet elk Haags kind leert van huis uit fietsen. Met name onder nieuwkomers is het gebruik van de fiets niet vanzelfsprekend. Om het (veilig) fietsen onder jongeren te stimuleren heeft de gemeente Den Haag onder meer het lesprogramma Biking2Skool ontwikkeld. 700 Haagse jongeren worden hierbij uitgedaagd om 30 schooldagen lang iedere dag met de fiets naar school te komen. Als tegenprestatie ontvangen zij een kilometervergoeding die naar een goed doel gaat. Hoe vaker zij de fiets pakken, hoe meer geld zij ophalen voor het goede doel. Op deze manier leren jongeren ongemerkt hoe gemakkelijk de fiets in Den Haag eigenlijk is.

Elk kind een fiets
Biking2Skool is al meer dan 10 jaar actief en laat zien dat leerlingen door het programma ook echt meer gaan fietsen. Samen met de ANWB werkt de gemeente Den Haag eraan om fietsten beschikbaar te stellen voor voor kinderen en jongeren die meedoen aan Biking2Skool en die nog geen fiets hebben. ANWB-leden doneren hun niet meer gebruikte kinderfietsen. De ANWB haalt deze fietsen op en laat ze repareren bij Stichting Leren Doen. Daarna gaan ze voor een klein bedrag naar jongeren die meedoen aan Biking2Skool.