Snelle fietsroute naar Ypenburg

Heb je de nieuwe sterfietsroute naar Ypenburg al geprobeerd? Een groot deel van de route was al aangelegd, maar het deel tussen Ypenburg en de Westvlietweg ontbrak nog. Deze zomer zijn het Jan Linzelviaduct over de A4 en het Meyvlietpad door de Vlietzoom opgeleverd. Hiermee is de fietsroute compleet.

Regionale fietsroute
De gemeente Den Haag werkt samen met de MRDH en de provincie aan logische, doorgaande fietsroutes. Een van deze routes is het trekfietstracé: een route via de binnenstad naar Ypenburg en nog verder richting Delft en Pijnacker.

Fietsviaduct over de A4
Het Jan Linzelviaduct, dat is vernoemd naar een Nederlandse Engelandvaarder en gevechtsvlieger tijdens de Tweede Wereldoorlog, is gebouwd door Dura Vermeer. Het begint bij de opening in de geluidswal langs de A4 bij de wijk Bosweide in Ypenburg. Daar sluit het aan op de fietspaden bij Ringelwikke en de Postenkade. Aan de andere kant van de A4 eindigt het viaduct naast golfbaan Leeuwenbergh, waar het Meyvlietpad is aangelegd. Dit fietspad loopt door het Molenvlietpark naar de Westvlietweg. Bij de Westvlietweg sluit deze aan op het bestaande fietspad langs de Vliet. Hierdoor ontstaat een goede verbinding tussen Ypenburg, Rijswijk en Voorburg.

Fietsbrug over A4, foto’s Frank Jansen

Veilige oversteek door schermen en verlichting
Bij de bouw van het 335 meter lange Jan Linzelviaduct heeft de aannemer maatregelen getroffen om het fietsviaduct zo duurzaam mogelijk te maken. Op de Ringelwikke is een constructie met zeven zonnepanelen geplaatst in de vorm van een boom. De opgewekte energie van deze zonneboom wordt gebruikt voor de verlichting van het fietsviaduct.
Voor een veilige oversteek zijn langs het hele viaduct schermen aangebracht van bijna drie meter hoog. Deze lopen door tot bij de Vlietzoom. Waar het fietsviaduct niet meer boven de snelwegen ligt, lopen de schermen af naar een hoogte van 1,20 meter.

Den Haag fietsstad
Met de aanleg van het Jan Linzelviaduct over de A4 en het fietspad vanaf het viaduct door de Vlietzoom naar de Westvlietweg is een belangrijke stap gezet. De hele route is nu toegankelijk. Wel worden in de toekomst het gedeelte door de Binckhorst en over het Rijswijkseplein en de Pletterijkade nog verbeterd voor de fiets.
Den Haag wil een echte fietsstad worden. Fietsen bespaart ruimte, is schoon voor het milieu en zorgt dat de stad bereikbaar blijft. Met de snelle en comfortabele sterfietsroutes stimuleert de gemeente het fietsen in stad.

Bekijk de route van het trekfietstracé/sterfietsroute Ypenburg