‘Ik leerde meteen fietsen toen ik naar Nederland kwam’

Fiets & voel je vrij

Weza Da Silva (35) fietst 365 dagen per jaar. “Op mijn 13e kwam ik van Angola naar Nederland. Meteen wilde ik leren fietsen. Het levert mij zoveel vrijheid op!”

“Ik denk dat steeds meer mensen, net als ik, de voordelen van het fietsen gaan zien. Zeker nu de brandstofprijzen hoog zijn en de zomer eraan komt. Je kunt makkelijk overal naartoe en je wordt er nog fit van ook!

Overal naartoe

Ik woon in Moerwijk, samen met mijn man en zoontjes van 11 en 8. Ik fiets van huis naar werk, van werk naar de winkel, van de winkel naar een afspraak; ik fiets overal naartoe. Ik kijk nooit naar afstanden, maar spring gewoon op de fiets. Tegen de tijd dat de bus er is, ben ik al halverwege. Ik ben sportief en vind het fijn om ’s ochtends gelijk mijn spieren los te maken op de fiets. Aan het einde van de dag als ik naar huis fiets, is het mijn cooling down.

Ik vind het een zegen dat ik zo spontaan kan zijn met de fiets. Nog even ergens iets ophalen, nog even ergens kort langs. Met de auto moet je een parkeerplek vinden. Met het ov moet je plannen. Met de fiets is dat heel anders. Als je toch al aan het fietsen bent, fiets je gewoon nog even door. Bovendien ben ik altijd veel sneller dan mijn vriendinnen die dan de bus of tram moeten pakken.

Leren fietsen

Op mijn 13e kwam ik van Angola naar Nederland en leerde ik meteen fietsen van een groep jongeren uit de kerk. Het ging eigenlijk heel snel. Ik ben er zo blij mee dat ik het nu kan, fietsen is voor mij een groot goed. Het levert me zoveel vrijheid op!

Ik zie in Den Haag steeds meer mensen met een immigratieachtergrond fietsen. Bij mij in de buurt in Moerwijk zie ik bakfietsen, elektrische fietsen en ook gewone omafietsen. Ik denk dat steeds meer mensen, net als ik, de voordelen van fietsen zien.

Ik hou gewoon van fietsen. De routes worden in de stad worden ook steeds beter. Ik besef ook hoe fijn wij het hier hebben. Ik heb familie in Portugal en schoonouders komen uit Polen. Daar is het veel lastiger om veilig met de fiets te gaan. In Nederland is de fiets een gerespecteerd vervoermiddel. Daar ben ik blij om!”

Fiets&

Goedkoper, groener, gezonder en vaak net zo snel. De fiets is het beste vervoermiddel voor in de stad. Fiets & kom op tijd, bespaar, voel je vrij en geniet… Wat levert fietsen jou op? Deel jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.