Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat

Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat
De Prins Hendrikstraat is een van de gezelligste straten van het Zeeheldenkwartier. Veel Hagenaars weten de straat te vinden voor de speciaalzaken, de koffietentjes en de gezellige restaurantjes. Ideaal om daar lopend of met de fiets naartoe te gaan. Vroeger & Nu laat zien hoe Den Haag is veranderd, natuurlijk in het voordeel van fietsers.

De Buurt

Het Zeeheldenkwartier ligt aan de rand van het centrum van Den Haag. Het is een dichtbevolkte woonwijk met levendige pleinen, knusse groene straten, levendige pleinen, gezellige cafés en restaurants en gespecialiseerde winkels.

Vroeger

Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat
Eind jaren ’70 was dit een straat vol verzet. Er waren protesten tegen de aanleg van een breed fietspad door de straat. Ondernemers waren bang om hun klanten te verliezen. Den Haag kreeg toen subsidie van het rijk om als landelijk voorbeeldproject veilige fietspaden aan te leggen. Deze Demonstratie Fietsroute liep van Loosduinen naar de binnenstad, dwars door de Prins Hendrikstraat. Deze fietsroute moest zorgen dat de fiets niet zou verdwijnen in de steden. Veilige fietsroutes moesten zorgen voor minder verkeersdoden. Ook moesten de plannen voorkomen dat mensen helemaal afhankelijk werden van de auto.
Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat

Als onderdeel van de Demonstratie Fietsroute werd dwars door de stad een breed tegelfietspad aangelegd. Echter niet voor lang. De winkeliers waren tegen, omdat ze vreesden dat leveranciers en klanten hen niet meer met de auto konden bereiken. Midden in de nacht wipten ze de stenen van het brede tegelfietspad er weer uit. Dat was het begin van het einde van de Landelijke Demonstratie fietsroute in Den Haag. Alleen langs de Mient is nog een stukje van de oorspronkelijke route over.
Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat

Wil Bianchi: “Als nieuw raadslid werd ik in 1978 met de uitvoering geconfronteerd. De winkeliers waren niet blij met dit fietspad en zij gingen demonstreren. Er vond veel strijd plaats. De eigenaar van een meubelzaak was de aanvoerder. Uiteindelijk ging het hele fietspad eruit. De afbraak was voor de toenmalige wethouder een vervelend gebeuren, omdat het wel een subsidieproject was. Opmerkelijk was dat na het verdwijnen van het fietspad, ook de meubelzaak verdween.”

Nu

Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat
Inmiddels is het bij uitstek een straat die Hagenaars lopend of met de fiets bezoeken. In 2016 is de straat opnieuw ingericht met de fietser en voetganger in de hoofdrol. Het asfalt is vervangen door klinkers, wat goed past bij een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De rijbaan is smaller, de trottoirs breder. Daarnaast zijn er extra bomen geplant. Het ontwerp is gemaakt in overleg met de bewoners en ondernemers. Het is meteen veel prettiger om in de straat te wandelen, fietsen en verblijven.

Wat er is veranderd:
• Klinkers in plaats asfalt
• 7 nieuwe bomen
• 11 nieuwe fietsbeugels
• Minder parkeerplaatsen, meer ruimte voor terrassen

Over deze plek

De Prins Hendrikstraat is een levendige straat met allerlei bijzondere winkels en horeca. Daarnaast is het een drukke fietsroute van de binnenstad richting Segbroek. In de inrichting van de straat staan de fiets en de voetganger met stip op één.
Vroeger en nu: Prins Hendrikstraat