Vroeger en nu: Stationsplein

Vroeger moest je écht je best doen om hier veilig met je fiets doorheen te komen en de trein te halen. Nog steeds is dit een druk punt, zeker in de spits. Maar nu fietsers en voetgangers hier voorrang hebben, is het hier een stuk veiliger en overzichtelijker. Vroeger & Nu laat zien hoe Den Haag is veranderd, natuurlijk in het voordeel van fietsers.

De Buurt

Station Den Haag Holland Spoor is voor veel mensen de entree van Den Haag. Voor Hagenaars is dit de plek om de trein te pakken als je naar andere grote steden reist.

Vroeger en nu: Stationsplein

Vroeger

In de jaren ’80 kwamen weinig mensen met de fiets naar het station. Het station was ook niet prettig bereikbaar met de fiets. Er waren geen fietspaden of toereikende fietsenstallingen. De auto’s, trams, bussen en fietsers die allemaal door elkaar reden, zorgden voor een chaotisch beeld.
Vroeger en nu: Stationsplein

Nu

Inmiddels is het plein voor het station vooral ingericht voor voetgangers, fietsers en tramreizigers. Ook met de auto en de taxi is het station nog steeds goed bereikbaar. Voor het station is een tophalte voor tramreizigers ingericht, met ruime perrons en een grote overkapping.

Je voelt je nu welkom als je het station verlaat. Rond het plein zijn er nieuwe winkels, restaurants en cafés. Het ontwerpen van de nieuwe inrichting was best een uitdaging voor de ontwerpers. In de relatief smalle historische straten rond het station moest ruimte worden gevonden voor zowel voetgangers, fietsers, groen, tramhaltes, taxi’s en auto’s.

Wil Bianchi: oud-raadslid CDA en bestuurslid Fietsersbond Haagse regio: “De oversteek voor station Hollands Spoor was heel vervelend. De trams maakten het gevaarlijk en onoverzichtelijk. Je zoekt als fietser dan een alternatief dat makkelijker en veilig is, maar dat was er op deze plek niet. Nu is het stukken beter voor fietsers, al blijft het een drukke kruising.”

Vroeger en nu: Stationsplein

De plek + kaart

Station Den Haag Holland Spoor is de entree voor veel mensen die vanuit andere steden naar Den Haag reizen. Andersom pakken Hagenaars hier de trein. Vanaf hier reizen mensen verder de stad in, lopend, op de (OV-)fiets of met de tram of bus en taxi.

Vroeger en nu: Stationsplein