Vroeger en nu: Stationsweg

De Stationsweg en de Wagenstraat zijn de belangrijkste loop- en fietsroutes van station Den Haag Hollands Spoor naar de binnenstad. Vroeger domineerden bussen, auto’s en taxi’s het straatbeeld. Voor fietsers en voetgangers was er amper ruimte. Nu is dit gebied voor voetgangers en fietsers een fijne, comfortabele én veilige route van het station naar de binnenstad.

vroeger & nu

Station Den Haag Holland Spoor is de entree voor veel mensen die vanuit andere steden naar Den Haag reizen, omdat hier zowel intercity- als sprintertreinen stoppen Vanaf hier reizen mensen verder de stad in, te voet of met de fiets kan dat via de Stationsweg en de Wagenstraat.

De Buurt

De Stationsbuurt is een levendige stadswijk tussen de binnenstad en station Hollands Spoor. De wijk is gebouwd na de opening van het station, in de periode tussen 1850 en 1930.

Vroeger

vroeger & nu

In 1990 was dit een doorgangsweg voor auto’s, bussen en taxi’s om zo snel mogelijk op het station te komen. De weg had een brede asfaltrijbaan en de toegestane snelheid was 50 kilometer per uur. Er reed veel doorgaand autoverkeer zonder een bestemming in de omliggende wijken. Als fietser waagde je hier je leven tussen de auto’s. Het was absoluut niet de prettige ontmoetingsruimte die je hier nu vindt. Er zaten slechts een paar donkere cafés.

Nu

vroeger & nu

Wist je dat de afstand van Station Holland Spoor tot het centrum even groot is als van Den Haag Centraal naar het centrum? Toch lijkt dat in het hoofd van veel mensen een groot verschil. Door de herinrichting van de Stationsweg en de Wagenstraat is dit gebied nu een prettige entree van de stad. De route is ingericht met als belangrijkste criterium dat het prettig en veilig is voor fietsers en voetgangers.

Het asfalt in de straat is vervangen door klinkers en de rijbaan is smaller geworden. De maximumsnelheid is teruggebracht van 50 naar 30 kilometer per uur. De route is groener dankzij nieuwe bomen en hagen. Er zijn bankjes én aan de zonnige kant van de straat is de stoep breder geworden. Dit ten koste van de ruimte voor geparkeerde auto’s. Bovendien is de straat geen route meer voor doorgaand autoverkeer.

Sinds de vernieuwing van de straat zijn er nieuwe cafés en restaurants met terrassen geopend. De Stationsstraat is nu een leuke en handige plek om af te spreken. Je loopt of fietst bovendien zo door naar het Huygenspark.

Station Den Haag Holland Spoor is een van de drie grote stations van Den Haag. Vanaf hier reizen mensen verder de stad in, te voet of met de fiets kan dat onder andere via de Stationsweg.