Weza leerde fietsen toen ze in Nederland kwam

Goedkoper, gezonder, groener en vaak net zo snel. De Fietswissel laat mensen zien die in Den Haag wonen of werken en met de fiets gaan in plaats van met de auto, trein, tram of bus. Zij ontdekten wat dit oplevert. Weza Da Silva (35) fietst 365 dagen per jaar. Ze leerde meteen fietsen toen ze 21 jaar geleden uit Angola naar Nederland kwam.

“Ik woon in Moerwijk, samen met mijn man en zoontjes van 11 en 8. Als assistente van een chiropractor werk ik op de vestiging in Rijswijk en soms in Voorburg. Van huis naar werk, van werk naar de winkel, van de winkel naar een afspraak; ik fiets overal naartoe.

Ik kijk nooit naar afstanden, maar spring gewoon op de fiets. Tegen de tijd dat de bus er is, ben ik al halverwege. Ik ben sportief en vind het fijn om ’s ochtends gelijk mijn spieren los te maken op de fiets. Aan het einde van de dag als ik naar huis fiets, is het mijn cooling down.

Weza leerde fietsen toen ze in Nederland kwam

Leren fietsen

Op mijn 13e kwam ik van Angola naar Nederland en leerde ik fietsen van een groep jongeren van de kerk die mensen die nieuw waren in Nederland leerden fietsen. Het ging eigenlijk heel snel. Eigenlijk een beetje zoals ik hier nu ook in de wijk zie. Ik zie regelmatig fietslessen voor Arabische dames voorbijkomen. Ik zie hier in Moerwijk steeds meer mensen met een immigratieachtergrond fietsen. Ik denk dat het geleerd wordt in asielzoekerscentra. Ook al is dit een gemixte wijk; ik zie bakfietsen, elektrische fietsen en ook gewone omafietsen. Ik denk dat steeds meer mensen, net als ik, de voordelen van fietsen zien.

Nu alleen mijn vriendinnen nog. Mijn Angolese vriendinnen zou ik het graag willen leren. Zij nemen mij niet serieus en vinden fietsen maar eng. Achterop vinden ze het ook eng. Dus als we ergens afspreken ga ik met de fiets en zij met de bus. Natuurlijk ben ik er dan veel sneller!

Spontaan

Ik vind het een zegen dat ik zo spontaan kan zijn met de fiets. Nog even ergens iets ophalen, nog even ergens kort langs. Met de auto moet je een parkeerplek vinden. Met het ov moet je plannen. Met de fiets is dat heel anders. Als je toch al aan het fietsen bent, fiets je gewoon nog even door.

Ik hou gewoon van fietsen. De routes worden in de stad worden ook steeds beter. Ik besef me ook hoe fijn wij het hier hebben. Ik heb familie in Portugal en schoonouders komen uit Polen. Daar is het veel lastiger om veilig met de fiets te gaan. In Nederland is de fiets een gerespecteerd vervoermiddel. Ik vind het leuk om te zien hoe ik hen kan inspireren!”

Weza