Buurtsportcoaches helpen buurtbewoners met het vinden van passend beweegaanbod bij hun in de buurt. Een aantal van deze activiteiten wordt door hen zelf aangeboden. Fietslessen zijn hier onderdeel van. In samenwerking met Den Haag Fietst! en het Fietscollege hebben zij afgelopen jaar met succes 12 nieuwe fietscoaches opgeleid maar dat is nog niet voldoende om alle wachtlijsten weg te werken.
Iris de Groot, Buurtsportcoach Sport & Gezondheid: “Het geven van fietslessen geeft enorm veel voldoening. Je ziet deelnemers iedere week vooruit gaan en zekerder op de fiets zitten. We willen nog veel meer Hagenaars deze ervaring bieden en daarom zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers!”
Iedereen in Den Haag die het leuk vindt om op vrijwillige basis anderen iets te leren en graag actief zijn in de buitenlucht kunnen zich aanmelden bij Marcel Kleizen, coördinator fietslessen van Den Haag Fietst! Na een kennismakingsgesprek wordt hen een training aangeboden, zodat de vrijwilligers leren om de fietslessen te geven en de kwaliteit en inhoud van de fietslessen in elk stadsdeel gelijk is.
Eva Schnetz geeft al enige tijd vrijwillig fietslessen vanuit het Mandelaplein. “Ik geef vooral fietslessen aan vrouwen. Dankzij de fietslessen komen zij in beweging en worden zij zelfstandiger. Het geeft mij heel veel voldoening om mensen daarbij te ondersteunen. Regelmatig kom ik oud-deelnemers tegen op de fiets, het is een absolute verrijking voor mijn leven.”
Ook fietsambassadeur Roel Lenoir is begonnen als vrijwillige fietsinstructeur. Na een oproep op LinkedIn, waarin de gemeente vrijwilligers zocht om fietslessen te geven, aarzelde hij geen moment. Het leek hem wel leuk. Inmiddels heeft hij fietslessen gegeven aan vijf mensen bij het buurtcentrum in Moerwijk. Tijdens deze eerste groep kreeg hij zelf ook begeleiding, zodat hij straks de juiste training aan anderen kan geven.
Roel beschouwt dit als een mooie ervaring: “Ik vind het leerzaam en nuttig werk. Het is bijzonder om te zien hoe volwassenen leren fietsen. Het is ook interessant om te ontdekken hoe moeilijk fietsen kan zijn, terwijl het voor ons zo vanzelfsprekend is. De fietslessen gaan daarom volgens een stappenplan. De meeste cursisten weten namelijk niet eens hoe ze een fiets moeten vasthouden, laat staan hoe ze ermee moeten lopen en fietsen. Daarom beginnen de lessen met de basis: ‘balanceren’. We maken van de fiets een loopfiets door de pedalen eraf te halen en het zadel omlaag te zetten. Mensen moeten gaan zitten met hun voeten op de grond. Vervolgens is het een kwestie van lopen, steppen en rollen met de fiets.”
Tijdens het oefenen met balanceren zien trainers hoe lang het kan duren voordat iemand dit onder de knie heeft. Bij de meeste kinderen is balanceren binnen één dag geregeld, maar bij volwassenen gaat dit niet zo snel. Roel: “Volwassenen leren langzamer, zijn zich bewust van het gevaar, vallen harder en hebben daardoor meer angst.”
Inmiddels zijn er, onder begeleiding van Het Fietscollege, voldoende fietsinstructeurs opgeleid. Den Haag is nu 12 enthousiaste fietscoaches rijker!
Den Haag Fietst! is een initiatief van gemeente Den Haag en fietspartners in de stad.