‘Ik doe veel meer met fietsen dan ik besefte’

Fietsambassadeur Jochem Cats zorgt voor nieuwe fietsers in Den Haag. Hij voorziet zo veel mogelijk kinderen van een kinderfiets als sociaal ondernemer en projectmanager van het Kinderfietsenplan vanuit Stichting Leren Doen.

“Dat wil ik bereiken door samen met de gemeente Den Haag, de ANWB en verschillende sociaal maatschappelijke partners de kinderfietsen in te zamelen, op te knappen en bij de doelgroep te krijgen. Iedereen die nog een kinderfiets heeft staan, kan die doneren!

Jochem Cats

‘Kinderfietsen inzamelen, opknappen en bij de doelgroep krijgen’

Naast het aanbieden van opgeknapte tweedehands fietsen zet Stichting Leren Doen zich in voor de zelfredzaamheid van kwetsbare jongeren. Samen met de gemeente en ROC Mondriaan bieden we de jongeren een opleiding tot fietstechnicus aan. Daarmee krijgen ze meer kans op de arbeidsmarkt, ontwikkelen ze verschillende competenties en worden ze meer zelfredzaam. Zo hopen we de sociale en maatschappelijke problemen van deze doelgroep aan te pakken.

‘Samen met de gemeente en ROC Mondriaan bieden we jongeren een opleiding’

Ik doe eigenlijk veel meer met fietsen dan ik besefte. Ik vind het heerlijk om op mijn fiets door de duinen te fietsen en tegelijkertijd te controleren hoe de golven zijn. Het is gezond en draagt bij aan een beter milieu. Daarnaast bedenk ik ook fietstours langs street-art. Ik vind het heel leuk en ik vertel er graag over en ik hoop dat ik mensen ook op die manier goed kan motiveren om lekker te gaan fietsen.

‘Ik doe veel meer met fietsen dan ik eigenlijk besefte’

Als onderdeel van het beleid Ruim baan voor de fiets gaan wij ons de komende jaren inzetten om kinderen van Haagse minima te helpen aan een goede fiets. Dit project is meerjarig en helpt hopelijk duizenden kinderen aan een fiets.”