‘Fietsen roept fijne herinneringen op’

Fiets & Geef om elkaar

Ankie Vingerling (72) vindt het fijn om het universele gevoel van de wind door je haren te delen met mensen die zelf niet meer kunnen fietsen. Met een riksja met ouderen voorin fietst ze wekelijks door Den Haag.

“Ik ben ‘Riksjef’, ofwel coördinator van de fietsriksja van het project Fietsen Alle Jaren in Den Haag, een project dat in Denemarken is begonnen bij een verzorgingstehuis. Nu zijn er op verschillende plekken in Europa riksja’s te vinden waar ouderen mee rondgereden worden. Lang geleden zag ik op Facebook een plaatje van zo’n stoet fietsriksja’s in Denemarken en dat vond ik zo leuk. Toen ik gepensioneerd was en op zoek ging naar vrijwilligerswerk, kwam ik dit project ook in Den Haag tegen bij Welzijn Scheveningen. Ik heb me meteen opgegeven.

‘Vreselijk als je niet meer kunt fietsen’
Als je fietst, dan maak je contact met de natuur, je beleeft de seizoenen, je hoort de vogels, ziet hondjes lopen en maakt makkelijker contact met andere mensen dan in de auto. Oude mensen zijn vaak niet meer mobiel. Ze komen soms amper buiten.

Wanneer ouderen ergens heen moeten, dan worden ze meestal met de auto vervoerd. Maar dan zit je achter glas en dat gaat veel te snel om alles goed te kunnen zien. Als ik niet meer zou kunnen fietsen zou ik dat vreselijk vinden, daarom doe ik dit vrijwilligerswerk.

Herinneringen komen tot leven
Veel mensen die nu hoogbejaard zijn, deden vroeger alles op de fiets. Het was het vervoermiddel van de gewone man. Allerlei herinneringen komen tot leven als ik met de mensen een ritje maak. Ze vertellen over fietsvakanties, maar ook over de oorlog, het leven vroeger, hun huisdieren en alles wat ze hebben meegemaakt.

Soms komen we langs plekken die ze al lang vergeten waren, waar ze vroeger fietsen. Laatst kwamen er bij een vrouw opeens herinneringen boven aan de fietstochtjes met haar kinderen toen we langs de watertoren in de duinen kwamen.

Korte en langere ritjes
Met de riksja zien we alles. We nemen de tijd om te stoppen voor verhalen of voor koffie met appeltaart. Ik fiets met mensen door de duinen, naar het Scheveningse bos, of juist langs de toeristische plekken in de stad. Het gevoel van vrijheid en de wind door de haren. Dat hebben veel mensen lang niet gehad.

Vrijwilligers
We hebben nu twee riksja’s en zouden er graag nog een derde bij willen. We fietsen met een groep van 17 vrijwilligers elke dag. Een hele leuke groep, jong en oud, maar allemaal sportief. In een app-groep delen we onze ervaringen en sturen we foto’s van wat we onderweg tegenkomen. We staan altijd open voor nieuwe mensen die ook willen komen fietsen.

Zelf ben ik zo blij dat ik na mijn pensioen dit werk kon gaan doen. Het is zo eenvoudig. Een fiets met lachende mensen voorin. Lekker toeren en dan ontstaan de diepe gesprekken en mooie ervaringen vanzelf. Dit werk zit diep in mijn hart.”

Fiets&
Fietsen is gezond, snel, leuk, duurzaam, goedkoop en sportief. Een hoop positiviteit om door te geven. Samen brengen we verandering teweeg. Samen zorgen we ervoor dat fietsen zin heeft en Den Haag een gezonde, groene, sociale en inclusieve stad wordt. Een fietsstad.

Lees ook het fietsverhaal van andere Hagenaars, zoals Ali die helemaal naar Marokko fietste. Fiets & geef om de ander. Of Timo, die zijn oude fiets weg gaf aan het kinderfietsenplan. Fiets & geef je fiets weg. Of het verhaal van Eva: Fiets & geef je tijd. Deel ook jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.

Deel ook jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.