‘Naar Marokko fietsen is mijn rouwproces’

Fiets & Geef om de ander

Ali al Hadaui fietst helemaal naar Marokko. Ruim 3.000 kilometer. Dit doet hij om zijn rouwproces voor zijn overleden broer vorm te geven. Ook haalt hij geld op voor de Hersenstichting.

“Vorig jaar in april overleed mijn broer Wally. Hij kampte met schizofrenie en deed een mislukte poging tot zelfdoding. Hier hield hij een dwarslaesie aan over en hij kwam in een rolstoel terecht. Ook had hij een katheder. Uiteindelijk overleed hij aan blaaskanker.

Het geld wat ik ophaal is voor de hersenstichting, omdat ik hoop dat er meer onderzoek komt naar schizofrenie. Mooi dat zoveel mensen het steunen; de teller van de crowdfunding loopt op.

100 kilometer per dag
Als je de tijd hebt, dan is alles op fietsafstand. Zelfs Marokko. Op 1 mei ben ik vertrokken en het streven is om gedurende de hele tocht 100 kilometer per dag te fietsen. Om de 3 dagen neem ik een dag rust. In totaal ben ik dan 37 dagen onderweg.

Ik heb niet veel getraind voor deze tocht. Maar ik ben wel fit van mezelf. Qua fietsen ben ik echt een mooi weer-fietser. In de zomer maak ik lange tochten, meerdere dagen achter elkaar.

Ik voel dat ik deze fietstocht nu wil doen voor mijn broertje. Ik fiets alleen, zodat ik eraan toe kom om over hem te rouwen. Mijn vrouw, kinderen en vrienden steunen mij vanuit Nederland. Ook heb ik een Instagram account voor iedereen die hem wil volgen. Mijn vrienden verklaren me voor gek, maar snappen wel dat dit voor mij werkt.

Fietsen als ritueel
Ik fietste ook eens naar de Duitse grens, omdat ik wilde stoppen met roken. Daar rookte ik mijn laatste sigaret en toen fietste ik terug en heb ik nooit meer gerookt. Zo werd het fietsen voor mij een ritueel.

Ik merkte dat het verlies van mijn broer mij niet in de koude kleren ging zitten. Ik kreeg een paniekaanval. Daarna voelde ik dat ik iets moest gaan doen om het verlies te verwerken. Er is geen handleiding voor rouw, iedereen doet dat anders. Fietsen is mijn manier om hem los te laten.”

Wil je Ali steunen op zijn tocht? Dan kun je meedoen met de crowdfunding voor de hersenstichting. Of volg hem via Instagram.

Fiets&
Fietsen is gezond, snel, leuk, duurzaam, goedkoop en sportief. Een hoop positiviteit om door te geven. Samen brengen we verandering teweeg. Samen zorgen we ervoor dat fietsen zin heeft en Den Haag een gezonde, groene, sociale en inclusieve stad wordt. Een fietsstad.

Lees ook het fietsverhaal van andere Hagenaars, zoals Eva die fietslessen geeft. Fiets & geef je tijd. Of Ankie, die wekelijks met senioren fietst. Fiets & geef om elkaar. Of van Timo, die zijn oude fiets weggeeft. Fiets & geef je fiets weg. Deel ook jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.