Foto: Valerie KuypersFiets door de mooiste parken, buitenplaatsen, recreatiegebieden en onontdekte buurtparkjes van Den Haag. De Parkenroute bestaat uit drie delen die je terug kunt vinden op Den Haag Fietst! Deel 3 van de route gaat door Den Haag Zuid. Je fietst langs allerlei onontdekte buurtparken en verborgen groen.
Op dit deel van de route fiets je onder andere door Bokkefort, ’t Kleine Hout, het Zuiderpark en De Uithof. Ontdek hoe groen Den Haag is! Dit deel is een tocht van 20 kilometer en onderdeel van in een in totaal 60 kilometer lange route. Zie ook de deel 1 (van het Malieveld naar Scheveningen) en deel 2 (Kijkduin).
De parken die zijn opgenomen in deel 3 van de Parkenroute zijn, in tegenstelling tot de parken uit deel 1 en 2, uit het niets geschapen. Het waren polders en een kassengebied. Er was geen bestaande beplanting die gespaard moest blijven. Men kon dus alles onbeperkt aanleggen, maar wel met de gedachten om parken en recreatiegebieden te maken voor de “moderne mens”. In het gebied werden kinderboerderijen, sport- en speelvelden aangelegd, waar volop gerecreëerd kan worden.
De parkenroute bestaat uit drie delen die los van elkaar te volgen zijn. Op sommige punten is het mogelijk om verder te gaan op een ander deel van de route. Als je dit niet doet, dan gaat deze route helemaal rond. Je eindigt dan weer waar je begonnen bent. Handig als je met de ov-fiets wilt gaan, of op een punt dichter bij huis wilt beginnen. Je kunt dus op elk gewenst punt beginnen. Dan ga je aan het einde van de beschrijving weer verder bij de start van de routebeschrijving.
Volg de gele bordjes van de Parkenroute! Parkenroute! Op je website van de Fietsersbond vind je de routebeschrijving van de Parkenroute Deel 3 in het Nederlands en Engels. Ook kun je een papieren route halen bij Den Haag Fietst! – Service & Info.
Madestein werd in 1969 in twee polders aangelegd: de Oostmadepolder en de voormalige Zwarte polder. In het gebied ligt als bijzonderheid het Heempark H.J. Bos uit 1977. In dit Heempark zijn van oudsher in Zuid-Holland voorkomende landschappen bijeengebracht. Zeker een bezoek waard! Je gaat dan na 100 meter linksaf. Er is ook een kinderboerderij.
Bokkefort, en later het Kleine Hout en het Florence Nightingalepark zijn buurtparken. Toen de wijken, waarin deze parken liggen, begin jaren zeventig gebouwd werden was de bouwfilosofie: laagbouw gelegen tussen het groen. Dus werden niet alleen bomen geplant, maar ook groenstroken en een park met een speelveld voor de kinderen waar het fijn toeven is. Het doel van dit landschap is gewoon vanuit je huis een wandelingetje maken, met
of zonder je huisdier.
In 1908 ontwierp Dr. H.P. Berlage in het kader van een algemeen uitbreidingsplan voor Den Haag, een groot volkspark in de polders ten zuiden van de stad. Daar waar grote woonwijken zouden komen, was behoefte aan een groot recreatiegebied. Deze gedachte werd toen belachelijk gevonden, maar 10 jaar later kwam de opdracht om de plannen voor dit park te gaan uitwerken. Weer 10 jaar later, in de twintiger jaren, werd met de beplanting begonnen en kwam het plan in volle uitvoering. De aanleg werd nog bespoedigd in het kader van de werkverschaffing voor werklozen in de dertiger jaren. De aarde die vrijkwam bij het graven van de vijvers werd gebruikt om op vele plaatsen het park te verhogen. De heuvels langs de kant van de Loevesteinlaan zijn na de oorlog aangelegd met het vele puin en vuil dat na de oorlog restte. Het resultaat is een rijk park met niet alleen voldoende speelruimte, maar ook met een bijzonder rijke scala aan bomen, planten en bloemen. Het park biedt met een oppervlakte van 110 hectare en 18 kilometer aan wandelpaden veel recreatiemogelijkheden. Het jaarlijkse gratis Parkpopfestival in juni trekt circa 250.000 bezoekers. De heuvels langs de kant van de Loevesteinlaan zijn na de oorlog aangelegd met het vele puin en vuil dat na de oorlog restte. Het resultaat is een rijk park met niet alleen voldoende speelruimte, maar ook met een bijzonder rijke scala aan bomen, planten en bloemen.
De Uithof vormt in het zuidwesten van Den Haag samen met Madestein en Ockenburgh, een groene buffer tussen de stad en het kassengebied van het Westland. De provincie Zuid-Holland heeft gebieden aangewezen die belangrijk zijn voor de natuurlijke ontwikkeling in de provincie. De Uithof vormt een belangrijke schakel in deze provinciale ecologische hoofdstructuur. De Uithof is begin jaren zeventig aangelegd. Natuur en recreatie gaan in dit gebied samen. De overdekte ski- en schaatsbaan zijn de bekendste attracties. Maar je kunt er ook klimmen, tennissen, skeeleren, wielrennen, kanoën en scarten. Dit alles ligt ingebed in veel groen, waar je goed in kunt wandelen en fietsen. In het recreatiegebied zijn ook twee volkstuincomplexen. Tot slot kun je een doolhof van hoge heggen bezoeken. Altijd spannend.
In het bosgebied ziet u links archeologische resten van het ‘Huis de Camp’. Een voorname boerderij die hier in de Middeleeuwen stond. Informatiepanelen geven meer informatie hierover.
Den Haag Fietst! is een initiatief van gemeente Den Haag en fietspartners in de stad.