Op zoek naar een nieuwe fietsburgemeester

Den Haag is op zoek naar een nieuwe fietsburgemeester. Een Hagenaar die vergroeid is met zijn fiets. Een fietsambassadeur die gelooft dat de fiets dé oplossing is voor een gezonde, schone en gelukkige stad. Aftredend fietsburgemeester Marcel Kleizen vertelt over het belang van deze functie in de stad.

De fietsburgemeester promoot het fietsen in Den Haag, is aanspreekpunt voor iedereen met goede fietsideeën en initiatiefnemer van activiteiten rondom fietsen in de stad. Hij of zij is de verbindende factor voor fietsen in de stad.

Na twee jaar zit zijn termijn van de huidige fietsburgemeester Marcel Kleizen erop. Lees hier hoe hij deze taak heeft opgepakt. In maart geeft hij het stokje door aan zijn opvolger. Hij zette zich vooral in voor de jongste fietsers van de stad: kinderen. De nieuwe fietsburgemeester kan zelf zijn programma vormgeven en eventueel een ander speerpunt kiezen.

Hoogtepunten

Als fietsburgemeester onderhield Kleizen contacten met de internationale media. Er is veel interesse voor Den Haag als internationale fietsstad. Ook in Den Haag zelf zette hij initiatieven neer, waar hij met plezier op terugkijkt.

Met de wedstrijd Fietshelden zorgde hij ervoor dat kinderen meedachten over veilig fietsen in de stad. “Ze bedachten oplossingen voor fietsproblemen. Daar kwam een Fietsheldenraad uit voort die de gemeente blijft adviseren.”

In de zomer organiseerde hij de Wheelie Weken. In elke Haagse wijk kwam er een fietsparcours waar kinderen leerden hoe ze ‘wheelies’ kunnen rijden. Ondertussen verbeterden ze hun fietsvaardigheden en werden ze enthousiast gemaakt om vaker met de fiets te gaan.

Een hoogtepunt was verder de Haagse Fietslichtjesparade in november, georganiseerd samen met de gemeente Den Haag, Den Haag Fietst Service en Info, Ieder kind een fiets en andere fietspartners. “Dit was zo’n mooie herfstavond. Volgens mij heeft dit evenement het fietsplezier voor mensen uit veel verschillende wijken verhoogd.”

“We zitten als stad echt in een positieve flow.”

Nieuwe fietsburgemeester, nieuwe plannen

Gedurende zijn burgemeesterschap heeft Kleizen de stad zien veranderen in het voordeel van fietsers. “Overal worden kruispunten verbeterd, nieuwe fietspaden aangelegd en steeds meer straten worden autoluw. We zitten als stad echt in een positieve flow.”

BYCS, de organisatie die in meerdere steden wereldwijd fietsen promoot, is nu op zoek naar een opvolger voor Marcel Kleizen. Begin maart wordt bekend wie de nieuwe fietsburgemeester van Den Haag wordt. Tot die tijd loopt de sollicitatieprocedure. De nieuwe fietsburgemeester kan zelf bepalen waar hij of zij zich op richt. Kleizen: “Het gaat erom dat je gelooft in de fiets als oplossing voor een mooiere stad.”


Hier vertelt Marcel Kleizen over zijn taken als fietsambassadeur