'Ik heb geen auto, ik fiets alles'

Marcel Kleizen is de fietsburgemeester van Den Haag. Dat word je niet zomaar, hij fietst wel 250 kilometer per week op zijn gewone stadsfiets.

“Ik heb geen auto. Ik wil laten zien dat fietsen tof is en zoveel mogelijk kinderen en jongeren laten fietsen in de stad. Op de fiets ruik je de natuur en het is een mooi ding op twee wielen waar je lekker mee kunt stunten.

Marcel Kleizen met fiets in een Haags park

Veilig voor kinderen

Je ziet in Den Haag niet veel kinderen naar school fietsen, omdat het best gevaarlijk is. Nu willen we kinderen verkeersveiliger laten fietsen, maar ik vind het ook heel belangrijk dat auto’s rustiger gaan rijden. Ik wil voorkomen dat de verantwoordelijkheid alleen bij de meest kwetsbare groep komt te liggen. Daar ga ik met mensen in Den Haag over in gesprek.

Fietsburgemeester van Den Haag

Ik ben fietsburgemeester van Den Haag en ik ben actief als ondernemer in de fietslogistiek. Als fietsburgemeester vertegenwoordig ik alle fietsers in de stad. Er is een wereldwijd netwerk van meer dan 100 fietsburgemeesters en samen promoten we het fietsen in onze steden.


Ontmoetingen op straat

Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik vind fietsen fantastisch, maar ook belangrijk. Ik hoop dat we het voor elkaar krijgen in steden om met z’n allen veel meer te gaan fietsen en wandelen. Dat levert niet alleen schonere steden op. Fietsen zorgt ook voor ontmoetingen op straat. Deze zomer organiseer ik zes weken lang, op verschillende plekken in Den Haag, allemaal parcours en events voor kinderen en jongeren. Dan gaan we met z’n allen het plezier op de fiets vieren.