‘Halen en brengen met de fiets’

Fiets & haal ze op

Elke dag brengt Dorota Kepinski (37) haar zoon Floyd (6) met de fiets naar school. Floyd gaat op zijn eigen fiets en onderweg kletsen ze over van alles en nog wat. “Hij vindt fietsen heel erg leuk en als gezin doen we bijna alles in Den Haag op de fiets.”

“We fietsen altijd over de Valkenboskade naar school. Een ritje van 1,5 kilometer. Er zijn meerdere routes naar school, maar ik kies deze route omdat we dan weinig hoeven oversteken en er genoeg ruimte voor fietsers is.

Bij ons brengen de meeste ouders hun kind met de fiets naar school. Het is snel en de straten zijn er goed voor ingericht. Je hoeft ook geen parkeerplek te zoeken en ik fiets gelijk door naar mijn werk.

Buiten zijn en bewegen

In ons gezin is de fiets niet weg te denken. We houden allemaal erg van buiten zijn en bewegen. Binnen Den Haag doen we bijna alles op de fiets. We hebben allemaal een transportfiets, zo één met een grote krat voorop. Mijn zoontje wilde dat natuurlijk ook.

Soms maken we ook gebruik van een elektrische deelbakfiets. Als iets te ver is voor Floyd, dan kan hij in de bak zitten. Eerst was het altijd wel een gedoe, omdat we ‘m dan ergens moesten ophalen. Toen heb ik contact opgenomen met de gemeente en aanbieders van elektrische bakfietsen. Nu staat er hier één, bijna voor de deur!

Experiment

We hebben ook een experiment gedaan om een half jaar zonder auto te leven. Dat ging eigenlijk prima, want wij werken beiden in Den Haag en houden van fietsen. Nu hebben we toch weer een auto, omdat we veel reizen en tripjes buiten Den Haag maken en omdat Floyd binnenkort door het hele land rugbywedstrijden heeft.

In de stad gebruiken we ‘m niet, omdat alles zo goed per fiets bereikbaar is. Meestal is het sneller. Het is ook gewoon gezond. Het is goed om te zien dat de stad echt verbeterd wordt ten gunste van fietsers. Ik vind het bijvoorbeeld fijn dat fietspaden verbreed worden. Zo is er genoeg ruimte voor ons, maar ook voor de snellere fietsers en e-bikes.

Ik zou het iedereen aanraden om te beginnen met fietsen. Het is nu nog lekker weer en bovendien: alleen al de hoge brandstofprijzen zijn een goede reden! Ook moeten we allemaal meer bewegen, met de fiets beweeg je zonder moeite al heel veel extra op een dag.”

Fiets&

Goedkoper, groener, gezonder en vaak net zo snel. De fiets is het beste vervoermiddel voor in de stad. Fiets & ga naar school, doe je werk, breng ze weg en kom verder… Wat levert fietsen jou op? Deel jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.